Wist je dat Bosnië en Herzegovina regelmatig het land van het water genoemd wordt? Er zijn namelijk zoveel mooie rivieren te vinden. Drie springen er in mijn ogen echt tussen uit. Welke dat zijn? Dat vertel ik je in deze blog. Ben je er klaar voor?

1. Neretva rivier

Mijn favoriet (en ja, ik ben een heel klein beetje bevooroordeeld 😉 ) is natuurlijk de Neretva rivier. De bron van deze rivier bevindt zich op de berg Lebršnik. Wist je dat het water vlakbij de bron een temperatuur heeft van 7-8 graden en daarmee één van de koudste rivieren ter wereld is?

De Neretva Canyon
De Neretva Canyon

De rivier stroomt via de Neretva Canyon naar Konjic en het Jablanica meer. Onderweg komt de rivier langs een aantal stuwdammen. Verder is deze rivier bekend omdat zij door Mostar onder de Stari Most stroomt. Vandaar stroomt zij richting het zuiden langs het eeuwenoude plaatsje Počitelj.

De Stari Most en de Neretva rivier die er onderdoor stroomt
De Stari Most en de Neretva rivier die er onderdoor stroomt

Ook stroomt de Neretva door mijn plaatsje Čapljina om vervolgens bij Metković (Kroatië) via de rivierdelta de Adriatische zee in te stromen. De rivier is 225 km lang.

De Neretva bij Pocitelj
De Neretva bij Pocitelj

De Neretva rivier zorgt met haar schoonheid dat de E73 weg vanuit Mostar naar Jablanica één van de mooiste routes van het land is. Veel mensen die deze weg gereden hebben zullen dit beamen.

Tip

In mijn ogen is de Neretva rivier op haar mooist vlakbij het Boračko jezero (meer) bij Konjic. Daar bevindt zich namelijk de Neretva Canyon. In deze Canyon worden dagelijks rafting trips georganiseerd. Heel gaaf om te doen!

2. Una rivier

Het verhaal gaat dat de Una rivier haar naam aan de Romeinen te danken heeft. Toen de Romeinen deze rivier ontdekten waren ze zo verrast door haar schoonheid, dat ze het “Una” – “Die ene” hebben genoemd.

En dat de Una rivier beeldschoon is, dat kan ik alleen maar bevestigen. Wat is deze rivier een plaatje! Het is een van de schoonste en zuiverste rivieren die ik heb gezien. Je ziet dwars door het water de bodem. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de mooie kleuren waar de rivier uit bestaat.

Eigenlijk maakt het niet uit waar je de Una rivier bezoekt. Er zijn twee plekken die ik je zeker wil aanraden en die het bezoeken meer dan waard zijn.

De eerste plek kun je vast wel raden wanneer je de instagram– of facebook pagina van Dit is Bosnië volgt. Dat is uiteraard de Strbacki Buk: die magnifieke waterval.

De beeldschone Strbacki Buk waterval
De beeldschone Strbacki Buk waterval

De Strbacki Buk is het startpunt van diverse rafting trips die worden georganiseerd. Ben jij een avonturier? Dan is dit echt iets voor jou!

Strbacki Buk waterval - bootjes worden vanaf 18 meter hoog gedropt voor de rafting
Strbacki Buk waterval – bootjes worden vanaf 18 meter hoog gedropt voor de rafting

Plek nummer twee is in de plaats Bihać. In de plaats zelf heb je een zwemplek waar je ontzettend relaxed kunt chillen. Ook vlak buiten de stad vind je meerdere plekken waar je van deze rivier kunt genieten.

Zo helder is de Una Rivier
Zo helder is de Una Rivier

De Una rivier ontspringt uit de noordoostelijke helling van de berg de Stražbenica, is 215 km lang en is op meerdere plekken de grens tussen Bosnië en Herzegovina en Kroatië.

Tip

Dit jaar wordt de 46ste editie van het Una Regeta evenement georganiseerd. Van 25 juli t/m 28 juli is het een groot feest. Overdag heerlijke raften en kanoën en ‘s avonds genieten van een heerlijke barbecue en zonsondergang onder het genot van een heerlijk drankje en live muziek. Bekijk hieronder de korte aftermovie van vorig jaar.

3. Drina rivier

Een rivier die nog niet echt bekend is onder de toeristen, omdat het in een gebied ligt waar nog niet veel toeristen komen, is de Drina rivier.

De Drina rivier bij Osanica
De Drina rivier bij Osanica

De Drina ontstaat waar de rivieren Tara en Piva samenkomen. Dit is bij het Bosnische dorpje Hum en het Montenegrijnse Šćepan polje. De Drina rivier is de langste rivier in dit rijtje met een lengte van 346 km.

Hoe mooi de Drina rivier is zie je hieronder op de foto. Zie je die azuurblauwe kleur die de rivier heeft? Is het geen plaatje?

Drina vlakbij Foca
Drina vlakbij Foca

De Drina stroomt vanaf Foca richting Goražde, een leuke kleine stad in het oosten van Bosnië. Trekpleister op de Drina rivier is de oude brug Mehmed Paša Sokolović in Višegrad.

Tip

Jaarlijk wordt het Drina Regeta evenement georganiseerd. Zo ook dit jaar van 18-22 juli. Je vaart dan met een bootje in een optocht de Drina rivier af. ‘s Avonds (en overdag) is er tijd voor gezelligheid en voor muziek. Hieronder een korte aftermovie van vorig jaar.

Dit zijn in mijn ogen de drie mooiste rivieren in Bosnië en Herzegovina. Ben jij het met mij eens? Of vind jij toch een andere rivier mooier? Vertel het me dan in een reactie hieronder.

Dit bericht is gepost in Natuur. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *