Als ik eerlijk ben, dan kan ik eigenlijk niet kiezen welk seizoen mijn favoriet is. Sarajevo is altijd prachtig. Maar in de winter heeft de stad iets extra magisch. Toch kiezen maar weinig mensen in deze koude maanden voor een citytrip naar de Bosnische hoofdstad. En dat is jammer, want je mist een hoop!

In deze blog lees je waarom je Sarajevo in de winter, dus december, januari en februari een bezoekje moet brengen.


1. Sprookjesachtige sneeuw

Sarajevo heeft een landklimaat en dat betekent warme zomers en koude winters. Het gebeurt dan ook regelmatig dat er een pak sneeuw valt en dat levert sprookjesachtige beelden op.

Winter in Sarajevo kan ook betekenen dat de temperaturen flink dalen, soms wel tot -20 graden ‘s nachts.

Overigens voelt de temperatuur vaak minder koud aan dan in Nederland, omdat er minder wind is. Heerlijk weer voor een wandeling en daarna kun je binnen genieten van een kopje Bosnische koffie of glühwein.

2. Winter in Sarajevo betekent wintersport

Doordat Sarajevo omringd is door bergen, zijn er verschillende mogelijkheden voor wintersport. De bekendste gebieden zijn Jahorina (25km piste) en Bjelašnica (12,5km piste), beide op ongeveer een half uurtje rijden vanaf het centrum van de stad.

Er zijn voldoende faciliteiten aanwezig om ski- of snowboardbenodigdheden te huren en je kunt jezelf ook verwennen met een (aantal) nachtje(s) in een luxe hotel.

De bergen zijn ook bekend van de Olympische Spelen in 1984, die in Sarajevo plaatsvonden. Dit geeft toch wel een leuk tintje aan zo’n uitje en bovendien zijn er in de omgeving ook nog wat overblijfselen van dit evenement te zien. Zoals de oude skischans, de oude bobsleebaan en het Olympische hotel.

3. Wandelen in de bergen rondom Sarajevo

En houd je niet zo van skiën of snowboarden? Neem dan vanuit Sarajevo de kabelbaan naar Trebević voor een wandeling en uitzicht over de stad. Hier vind je ook de oude bobsleebaan.

Je kunt vanuit de stad ook naar boven wandelen. Afhankelijk van je tempo duurt dat een uur tot anderhalf. Het leuke is dan dat je tijdens je wandeling steeds dieper in de sneeuw komt te staan.

Een andere mooi gebied is Čavljak met daar in de buurt de Skakavac waterval. Ook dit is lopend vanuit Sarajevo te bereiken, maar het is aan te raden om met een auto, bus of taxi naar het begin van de trail te gaan.

Voor beide locaties geldt dat er onderweg meer dan genoeg mogelijkheden zijn om iets lekkers te eten of te drinken.

4. Kerstmarkten in Sarajevo

In Bosnië duurt de kerstperiode extra lang. De katholieke Kroaten vieren net als wij Kerst op 25 december, orthodoxe Serven zitten op 7 januari aan het kerstdiner.

Je kunt daarom vanaf half december tot ver in het nieuwe jaar genieten van kerstmarkten en andere winterfestiviteiten. Je kunt schaatsen, er is muziek en natuurlijk zoals altijd lekker eten en drinken!

Heb jij er wel eens aan gedacht om kerst in Bosnië te vieren?

5. Oud & Nieuw

In de tijd van Joegoslavië was religie ondergeschikt aan het socialisme. Het resultaat was dat Oud & Nieuw het belangrijkste feest van het jaar werd. En nog steeds wordt 31 december groots gevierd.

Sarajevo heeft de ambitie om New Years Eve Capital van de regio te worden en dus zorgen ze voor gezellige, gratis feesten. Straten worden omgebouwd tot concertpleinen en de sfeer is erg gemoedelijk. Een bijzondere ervaring!

Sarajevo en smog

Sarajevo heeft één klein nadeel in de winter.. Op sommige dagen heeft de stad te maken met extreme luchtvervuiling. Dit komt doordat veel huizen oude kachels hebben waar ze kolen of hout in stoken. Als er weinig wind is, blijft de vieze lucht in het dal hangen.

Het verschilt per dag hoeveel last je hiervan kunt hebben, maar uit voorzorg kun je een mondkapje meenemen of aanschaffen bij de plaatselijke drogist. Het levert wel bijzonder beeldmateriaal op, zoals je op een aantal foto’s in deze blog kunt zien. En natuurlijk hopen we dat dit probleem binnenkort wel wordt aangepakt.

Winter smog in Sarajevo

Laat je ons hieronder nog even weten of jij Sarajevo in de winter zou bezoeken?

2 reacties op “Waarom Sarajevo in de winter het mooist is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *