In deze zeer uitgebreide blog ga ik je 123 tips geven die jij tijdens jouw reis in Bosnië en Herzegovina kunt gebruiken. Sommige tips zijn redenen waarom jij naar het nog onontdekte Bosnië en Herzegovina op vakantie moet.

Om het wat makkelijker te maken, heb ik ze voor je opgedeeld in verschillende categorieën.

Je vindt ze hieronder. Wanneer je op één van de categorieën klikt, dan ga je automatisch naar dat gedeelte.

Om deze blog leesbaar te houden, en omdat Bosnië en Herzegovina een lange naam is, gebruik ik her en der ook wel eens alleen Bosnië of BiH. BiH staat voor Bosna i Hercegovina, ofterwijl: Bosnië en Herzegovina in het Bosnisch.

Laat je me onderaan de pagina nog even weten over welk onderwerp jij meer info zou willen hebben? Dan kan ik daar een nieuwe blog over schrijven. Thnx alvast 😉

7 redenen waarom anderen al naar BiH zijn geweest

Ik vroeg aan vrienden van mij en mensen die ik ken die al in BiH zijn geweest, wat hun redenen waren om dit geweldige land te bezoeken. Dit waren de 7 meest genoemde redenen.

#1 – Bosnië is betaalbaar

Vakantielanden worden helaas met de dag duurder. Gelukkig zijn er in Europa nog landen zoals Bosnië en Herzogvina die betaalbaar zijn. Bonus tip: Albanië is prachtig mooi, onontdekt en heel betaalbaar!

#2 – De gastvrijheid

Meerdere van mijn vrienden zijn met mij mee geweest naar Bosnië en wat ze dan vaak zeggen, is dat ze onder de indruk zijn van de gastvrijheid van de mensen. Dus, zoek de locals op en ga het zelf ervaren 😉

Gastvrijheid in Bosnië en Herzegovina

#3 – Een divers landschap

Je bent op zoek naar een land met ruige bergen, lange vlaktes, groene bossen of een oud oerbos? Je vindt het allemaal in Bosnië en Herzegovina.

Divers landschap

#4 – Heel veel geschiedenis

Als er één land een rijke geschiedenis heeft dan is het Bosnië en Herzegovina wel. Verhalen over de Joegoslavië oorlog, de Tweede Wereldoorlog of de Eerste Wereldoorlog, je vindt het er allemaal.

Rijke geschiedenis

#5 – Rijkvolle godsdienst cultuur

Een rijke cultuur van diverse godsdiensten is nog een andere reden om het land te gaan ontdekken.

Rijkvolle godsdienst cultuur

#6 – Geweldig klimaat; sneeuw en volop zon

Hou je van sneeuw? Of van warme zomers? Bof jij dan even, want beide vind je in BiH. De bergen rondom Sarajevo kleuren elke winter wit, en in Herzegovina heb je gemiddeld 270 dagen zon per jaar en loopt de temperatuur in de zomermaanden op tot wel 40 graden! Hoe cool is dat?

Goed weer, klimaat, sneeuw en zon

#7 – Wild kamperen

Je mag in Bosnië wildkamperen! Naja, helemaal officieel gezien niet, maar het wordt gedoogd dus grijp je kans.

Dat betekent dat je op de meest unieke plekken kunt overnachten. Helemaal alleen! Wat zeg je daar van?

Bonus tip: bij het meer van Alagovac kun je heerlijk wildkamperen. Zie de foto hieronder.

Daarnaast kun je bij de meeste meertjes in de bergen ook uitstekend wildkamperen, zoals bij Donje Bare, Gornje Bare en het Kukakicko jezero.

Oke, nog 1 tip: op Podvelez kun je bij het oude fort mooi wildkamperen.

Wildkamperen in BiH

9 plekken die je gezien moet hebben

Dan zijn er plekken die je echt gezien moet hebben in Bosnië. De volgende negen zou ik zeker bovenaan je lijstje zetten.

#8 – Mostarska Bijela

Een natuurwonder waar ik van onder de indruk geraakt ben is de authentieke grot van de Mostarksa Bijela. Ik weet niet of grot het juist woord is. Het is een kloof waar een rivier doorheen stroomt met aan het eind een waterval. Zo bijzonder! Je kunt hier naar toe wandelen wat ongeveer 8 km is, of een jeep trip boeken bij Julijana.

Mostarska Bijela

#9 – Jablanicka Bijela

In de omgeving van Jablanica stroomt een kleine rivier die je stroomopwaarts kunt wandelen. Je komt onderweg plekken tegen waar je een duik kunt nemen middenin deze prachtige natuur.

Jablanicka Bijela

#10 – Bobijaško oko

En dan is er een magische oog, want dat is waar “oko” voor staat, dat je moet bezoeken. De plek heet Bobijaško oko en het is een karstfenomeen aan de voet van de Bobija-heuvel, twintig kilometer van Sanski Most.

Bobijasko Oko

#11 – Lukomir

Het oudste hoog bewoonde dorpje van Bosnië en Herzegovina is een toeristisch trekpleister, waar je lokale tradities kunt ervaren en gerechten kun proeven, en dus zeker ook een plek die jij bezocht moet hebben.

Lukomir

# 12 – Prokosko jezero

Naast Lukomir is er nog een ander hoog gelegen dorpje dat bekend staat om het meer waar het aan ligt: het Prokosko Jezero. Een wandeling naar de top Nadkrstac is een leuke uitdaging die je in mijn ogen moet aangaan!

Prokosko jezero

#13 – Hutovo Blato

Vlakbij Capljina vind je het moerasgebied en de meren van het Hutovo Blato. Deze zijn rijk met een heel divers scala aan planten en dieren. Je vindt er bijvoorbeeld unieke vogelsoorten en je kunt er een boottocht maken en op die manier de natuur verkennen.

Hutovo Blato

#14 – Rakitnica Canyon

Één van de mooiste canyons in BiH, zo niet de mooiste, is toch wel die van de Rakitnica. Je kunt er onder begeleiding van een gids door de canyon gaan, een waar avontuur.

Rakitnica canyon

#15 – Verlaten bobslee baan

Aangezien in 1984 de Olympische Winterspelen in Sarajevo georganiseerd werden, is er een bobslee baan te vinden. Door de jaren heen is deze niet onderhouden en daardoor vervallen, maar in combinatie met de gave graffiti is het een gave plek geworden om te bezoeken.

Bobslee baan

#16 – Wilde paarden spotten

Je kunt in Bosnië en Herzegovina op meerdere plekken wilde paarden spotten! De bekendste plek met naar schatting 800 wilde paarden is vlakbij Livno.

Wilde paarden

5 dingen die je gedaan moet hebben

Dan zijn er een heleboel dingen die je echt moet doen tijdens jouw bezoek aan Bosnië. Mijn top 5 tips voor jou:

#17 – Ziplinen bij Park Fortica

Ooh boy, als er toch één activiteit is waar ik direct adrenaline van krijg is het toch wel ziplinen in mijn geliefde Mostar. Om precies te zijn bij park Fortica!

Ziplinen Mostar Park fortica

#18 – Ziplinen in Jajce bij de waterval

Hoe zou je het vinden als je over een waterval kunt ziplinen en dat in het hartje centrum van een plaats. Nou, dat kan! In Jajce om precies te zijn. Alleen al de gedachte eraan laat mijn hartslag sneller kloppen.

Ziplinen Jajce

#19 – Kampvuur maken

In Bosnië en Herzegovina zijn we trots op onze rivieren en dol op barbecuen en kampvuren maken. Mijn tip voor jou is om langs één van de mooie rivieren zoals de Una, Neretva of de Pliva een kampvuur of barbecue te maken en met vrienden of locals een geweldige avond te hebben.

Kampvuur

#20 – Wintersporten

Waarom alleen in de zomermaanden naar BiH, wanneer je er in de wintermaanden kunt wintersporten?

Wintersport - Jahorina

#21 – Kano varen

Kano varen op de Trebizat rivier is echt een geweldige activiteit die je in de zomermaanden kunt ondernemen om verkoeling te zoeken in het snikhete Herzegovina.

Kano varen

5 gerechten die je geprobeerd moet hebben

We hebben echt heerlijk eten in BiH. Al zeg ik het zelf. De volgende 5 gerechten raad ik je aan om te proberen.

#22 – Cevapi

Je kent ze waarschijnlijk al wel, die kleine gehakt worstjes genaamd cevapi. Ze zijn in heel Bosnië verkrijgbaar, maar volgens de kenners moet je ze op de volgende plekken echt proberen: het oude centrum van Sarajevo, in Travnik en in Banja Luka. Als je het mij vraagt zijn ze bij Ćevabdžinica Kaktus in Zenica het best 😉

Cevapi

#23 – Pita eten

Een traditioneel Bosnisch gerecht waar je wellicht als eens van gehoord hebt is een pita. Het is een soort van opgerold deeg met daarin bijvoorbeeld gehakt (Burek), aardappelen (Krompirusa) of kaas (Sirnica). Als je mij vraagt waar je deze moet proberen, dan zou ik zeggen in het oude dorpje van Lukomir gemaakt door de locals.

Pita - Burek

#24 – Ustipke eten [tijdens wintersport]

Ustipke, zoete oliebollen zou ik ze zelf noemen. Ze zijn mega lekker en vooral tijdens de winterdagen een aanrader in combinatie met lokale kaas en gedroogd vlees.

Ustipke met kaas

#25 – Sarma

Gevulde, gerolde wijnbladeren. De vulling bestaat vaak uit lamsgehakt met rijst en wordt rauw in het blad gerold. Mijn Nederlandse zwager is hier dol op!

#26 – Suho meso

Gedroogd vlees! Het smaakt echt heerlijk en met een kleine slivovic – soort van Bosnische jenever – is het echt genieten. De suho meso zie je hierboven op de foto met de ustipke en de witte kaas.

6 restaurant tips

Wanneer je mij volgt op instagram of facebook, dan weet je wel dat ik het lekker vind om uiteten te gaan. Ik deel daar dan ook regelmatig restaurants tips, dus vergeet niet om de pagina’s even te volgen.

Je kunt in Bosnië op ontzettend veel plekken heerlijk eten. Ik heb 6 tips voor je waar je echt heerlijk uiteten kunt.

#27 – Restoran Vodopad

Bij de waterval Kocusa is er een restaurant dat ik je echt wil aanraden: Vodopad. Vooral hun vleesgerechten zijn een aanrader.

Restoran vodopad

#28 – Blagaj – Emporia

Tussen Mostar en Blagaj ligt één van de mooiste restaurants van heel Bosnië en Herzegovina genaamd Carski Vinogradi Emporia. Dit is een wijngaard met eigen wijnen, likeuren, restaurant en hotel. Dit is de meest luxe eetgelegenheid van deze 6 tips.

Carski Vinogradi Emporia

#29 – Šadrvan, Mostar

In het centrum van Mostar bij de oude brug vind je het populaire restaurant Sadvran, waar je traditionele lokale gerechten kunt eten.

Sadrvan

#30 – Klopa, Sarajevo

Mijn favoriet in Sarajevo is Klopa. Moderne uitstraling, lokale ingredienten en heerlijke gerechten. En je vindt het in hartje centrum Sarajevo bij de grote kathedraal.

Klopa - Sarajevo

#31 – Zara iz Duvara

Op loopafstand van Klopa is er een ander goed restaurant wat traditionelere is genaamd Zara iz Duvara. De eigenaresse is een geweldige vrouw die je alles over hun gerechten kan vertellen.

Zara iz Duvara

#32 – Hotel Senad od Bosne, Modrac

Ben je in Tuzla dan zou ik je aanraden om naar het meer van Modrac te rijden. Daar vind je het Hotel Senad od Bosne. Hun keuken is top!

Sarajevo – 5 tips

Ook voor wanneer je naar de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina gaat, Sarajevo, heb ik een aantal tips voor je.

#33 – Thee drinken Dirzlo

Als er iets is wat je echt in Sarajevo moet gaan doen, dan is het wel thee drinken bij theehuis Dzirlo. Een aanrader vind ik zelf de salep thee 😉

Dzirlo theehuis

#34 – Zuta Tabija

De plek voor een geweldige zonsondergang met een prachtig uitkijk over Sarajevo: Zuta Tabija. Vergeet niet je eigen picknick mand mee te nemen, bijv: een chippie en een lekker biertje of wijnje. Dan geniet je extra van de ondergaande zon 😉

Zuta Tabija

#35 – Kabelbaan Trebevic

De kabelbaan van Sarajevo op de Trebevic berg is sinds een aantal jaar weer operatief en is echt een must-do. Pak die kabelbaan naar boven en geniet onderweg van het uitzicht en boven van de prachtige natuur.

Kabelbaan Sarajevo

#36 – Het Jeruzalem van Europa

Wist je dat Sarajevo de enige hoofdstad in Europa is waar je op een loopafstand van 100 meter een synagoge, een katholieke kerk en een moskee vindt? Boek daarom bij een lokale gids een stadstour, laat je bewonderen door bijzondere verhalen en ontdek dit allemaal.

Jeruzalem van Europa

#37 – Vijećnica

De oude bibliotheek en stadshal. Verwoest tijdens de laatste oorlog toen er 1 miljoen boeken verloren zijn gegaan. Nu gelukkig weer in volle glorie hersteld. Van buiten en van binnen is het echt een prachtig gebouw, met zoveel details dat je er na uren kijken niet op uitgekeken raakt.

Vijecnica

Mostar – 5 tips

Mijn geboorteplaats en het toeristische trekpleister van Herzegovina is natuurlijk Mostar. Met de volgende 5 tips ga jij je er vermaken.

#38 – Skywalk

Bezoek park Fortica en geniet boven van het mooie uitzicht over Mostar bij de geweldige skywalk!

Skywalk - Mostar, Fortica

#39 – Snipertower

Pak je kans en bezoek de onofficiële “snipertower”, het gebouw waar de snipers lagen tijdens de “Joegoslavië” oorlog.

Snipertower Mostar

#40 – Biščević-huis

Het Biščević-huis, beter bekend als Bišćevića čošak, ligt aan de oostelijke oever van de rivier de Neretva in de straat Biščević. Dit oude Ottomaanse huis dateert uit de 17e eeuw en straalt één en al historie uit. Zeker een bezoekje waard.

#41 – Haman

Wanneer je dan toch bij de Stari Most bent, bezoek dan ook even de Haman die gebouwd is in de tweede helft van de 16de eeuw.

#42 – Herdenkingsmemoriaal Tweede Wereldoorlog

De Partizaanse begraafplaats in Mostar werd in 1965 gebouwd ter ere van alle mensen uit Mostar die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven. Het memoriaal is nog in redelijke staat. Het is een mooi bouwwerk met veel historie.

9 kastelen of vestingen

Ik ben dol op kastelen of vestingen, hoe je ze ook maar wilt noemen. En laten we er nou best een aantal gave vestingen in BiH hebben. Deze 9 kunnen zo op jouw lijstje.

#43 – Blagaj

In Blagaj vind je de oude vesting genaamd Stjepan-grad. Je kunt er alleen wandelend komen en je hebt twee opties:

  1. Door de canyon een via ferrata beklimmend
  2. Of via de andere kant via een looppad waar je ongeveer een uur over zult doen.

Het uitzicht vanaf het kasteel over de vallei is geweldig.

Blagaj kasteel

#44 – Ljubuski

Het kasteel Tvrđava Herceg Stjepana ligt in Ljubuski en is heel goed bereikbaar. Vanuit de stad is er een mooie wandel route omhoog. Je kunt er ook goed met de auto komen door de borden te volgen. Recentelijk is het bouwwerk wat opgeknapt en nu is er een plek met een geweldig uitzicht.

Je kijkt uit over Ljubuski, de vallei, Kroatië en je ziet in de verte mijn Capljina liggen.

Kasteel van Ljubuski

#45 – Stolac

Één van mijn favoriete kastelen in Bosnia en Herzegovina is het kasteel dat je in Stolac aantreft. Het is goed te bereiken met de auto en uniek gepositioneerd op de heuvel die uitkijkt over Stolac en de omgeving.

Kasteel van Stolac

#46 – Maglaj

Een ander kasteel waar ik fan van ben ligt aan de rivier Bosna in de plaats Maglaj. Het verkeerd in een betere staat dan vele andere kastelen in BiH en het geeft je een mooi uitzicht over Maglaj en de omgeving.

Kasteel van Maglaj

#47 – Travnik

Niet alleen is Travnik zelf als plaats leuk om te bezichtigen, het kasteel dat je daar aantreft is een bezoekje meer dan waard. Het wordt goed onderhouden en je uitzicht over de groene heuvels eromheen is prachtig.

Kasteel van Travnik

#48 – Tesanj

Een andere vesting waar ik zelf enthousiast over ben is het kasteel van Tesanj. Dit omdat het in een goede staat verkeerd en het mooi gepositioneerd is op een heuvel en je de omgeving eromheen mooi kunt bewonderen.

Kasteel van Tesanj

#49 – Ostrozac

Vlakbij Bihac in het noorden van Bosnië ligt bij Cazin het kasteel van Ostrozac, wat ik ook wel het spook kasteel noem. Waarom? Dat zul je zelf moeten gaan ervaren.

Kasteel van Ostrozac

#50 – Srebrenik

Het kasteel van Srebrenik met de authentieke houten toegangsbrug is de laatste jaren flink opgeknapt. Ook hier zul je tijdens zonsondergang genieten, want de zon gaat prachtig achter het kasteel en de heuvels onder. Dus: plan je bezoek richting zonsondergang 😉

Kasteel van Srebrenik

#51 – Jajce

Veel toeristen komen naar Jajce vanwege de waterval en ik vind dat je het kasteel bovenop de heuvel in Jajce zeker een bezoekje moet brengen. Onderweg er naar toe kom je langs een aantal bijzondere oude gebouwen. Eenmaal boven zul je zien waarom je helemaal naar boven bent gelopen 😉

Kasteel van Jajce

7 historische bruggen

Je weet inmiddels al dat ikzelf geboren ben in Mostar. En laat deze geweldige stad nou net een impossante oude brug hebben. Je snapt dus direct waar mijn liefde voor bruggen vandaan komt. Maar hej, er zijn nog veel meer mooie oude bruggen in Bosnië en Herzegovina. Hieronder vind je er alvast 7.

#52 – Stari Most

Gebouwd omstreeks 1566 door de Ottomanen, verwoest tijdens de oorlog in 1993 en weer herbouwd en heropend in 2004. Het icoon van Mostar en de omgeving: de Stari Most. Inmiddels ook op de lijst van het Unesco Werelderfgoed en een brug die iedereen minimaal één keer in zijn leven moet hebben bezocht. En voor de waaghalzen, een sprong van de Stari Most is een herinnering voor het leven. Wel eerst een cursus nemen 😉

Stari Most Mostar

#53 – Latinska ćuprija

De Latijnse brug is een bekende brug in Sarajevo en wordt in de geschiedenis boeken al genoemd sinds de 14de eeuw. De brug is vooral bekend omdat dit de plek was waar Frans Ferdinand in 1914 werd vermoord. Een hoop geschiedenis dus 😉

Latinska Cuprija Sarajevo

#54 – Arslanagića Most

De bekende brug van Trebinje waaronder de Trebišnjica rivier stroomt is de Arslanagića Most. Deze brug was ooit onderdeel van de belangrijke handelsroute vanuit Dubrovnik naar Constantinopel (Istanboel).

Arslanagic Most Trebinje

#55 – Stara Ćuprija

In 1683 werd in Konjic over de Neretva rivier een imposante brug geopend: de Stara Cuprija. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug vernietigd. Pas in 2009 was de brug weer in volle glorie hersteld en nu, eeuwen later is de brug een trekpleister voor dit kleine plaatsje geworden.

Stara Cuprija Konjic

#56 – Jablanica Most

Als één brug een opmerkelijk verhaal heeft, dan is dat wel de brug in Jablanica. Ik ga niet alles voor je verklappen, alleen dat de brug voor Tito tijdens de Tweede Wereldoorlog cruciaal was. De rest van het verhaal kun je vinden in het Museum in Jablanica, vlakbij bij deze brug.

Jablanica most brug

#57 – Visegrad

Niet alleen de Stari Most staat op de Wereld Erfgoedlijst van de Unesco. De Most Mehmed-paše Sokolovića is de oude brug van Visegrad die over de Drina rivier in het oosten van Bosnië spant. Een brug met een rijke geschiedenis 😉

#58 – Capljina

Dan een brug waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Vlakbij Capljina bij het dorpje Klepce is er een oude brug die lijkt op een kopie van de Stari Most. Wanneer je vanuit Capljina naar het Hutovo Blato meer rijdt kom je hier langs.

6 plekken om te overnachten

Er zijn in BiH heel veel unieke plekken waar je kunt overnachten. Wat ik gedaan heb is het volgende, ik heb er 6 voor je uitgezocht. Ze zijn elk bijzonder op hun eigen manier. Je leest ze hieronder.

#59 – Blagaj – Harmoni villa

In Blagaj vind je diverse mooie accomodaties waar je kunt overnachten. Éen van mijn favorieten is Villa Harmoni voor 7 personen met een geweldig zwembad, een grote tuin om te relaxen en op loopafstand van de Buna rivier. De perfecte plek voor een weekje vakantie.

Villa Harmoni Blagaj

#60 – Boomhut Japodski Otoci

Is het de mooiste overnachtingsplek van Bosnië en Herzegovina? De geweldige boomhut bij de Japodski Otoci aan de Una rivier vlakbij Bihac.

Japodski Otoci

#61 – Oud treinstation Stanica

Vroeger was dit een treinstation gelegen op de oude Ciro route. Nu is het omgetoverd toch een authentiek hotel.

Hotel Stanica

#62 – Pino hotel Trebevic

Het bekende hotel op Trebevic bij Sarajevo is het Pino hotel. Ik heb hier meerdere keren overnacht en vooral winterdag wanneer het wit kleurt is het hier een paradijs.

Pino hotel Trebevic

#63 – Drevna bacva

Slapen in een groot houten vat aan een prachtig meer? Dat kan bij Drevna bacva.

Drevna bacva

#64 – Glamping Bagrem

Wakker worden in een glamping aan het mooie Jablanica meer? Dat kan bij Glamping Bagrem. Je kunt er ook vele activiteiten ondernemen, zoals bijv. kayaking. Een ideale plek om een aantal dagen te verblijven.

5 berghutten

Ik ben een avontuurlijk persoon en ik ga graag de bergen in voor een geweldige hike of wandeling. Ben jij nou net zoals ik? Dan zijn er nog een heleboel berghutten die je zeker een bezoekje moet brengen. Een aantal kun je met de auto bereiken, andere zul je naar toe moeten lopen. Hieronder 5 leuke berghutten.

#65 – Dom Vrela

De gezelligste berghut van Bosnië en Herzegovina is met de auto te bereiken en ligt in het Visocica gebergte, vlak achter Bjelasnica. De hut biedt plek aan ongeveer 40 mensen en is 24/7 geopend. Het ligt op de populaire wandelroute Via Dinarica. Vanuit de hut kun je meerdere mooie wandelingen maken in de lente, zomer en de herft. In de winter kun je er sneeuwschoen wandelingen maken. Aanrader 😉

Dom Vrela

#66 – Vilinac

Loop je naar de Hajuducka Vrata in het Crvnisca gebergte, dan ben je in de buurt van een mooie berghut genaamd Vilinac. Wil je hier overnachten, dan moet je dit van tevoren even bespreken. Leuk weetje: een aantal jaar geleden was Thierry hier met Geraldine Kempers en 3 op reis.

Dom Vilinac berghut

#67 – Bivak Visocica

Bivak Zoran Simic is een kleine hut op het Visocica gebergte die altijd geopend is en waar je alleen te voet kunt komen. Vooral de wandeling via het Amfitheater en bergtop Vito is heel mooi. Het is een hut met een geweldig uitzicht.

Bivak Zoran Simic

#68 – Donje Bare

In het Sutjeska Nationaal Park vind je het Donje Bare meer, waar je na een mooie hike een verfrissende duik kunt nemen. Bij het meer is er een kleine hut waar je kunt overnachten. Je kunt hier met de auto komen. De hut moet je van tevoren reserveren.

Sutjeska NP - Donje Bare

#69 – Bivak Blagaj

In Blagaj vind je een bivak waar je langskomt wanneer je de Via Ferrata beklimt. Je kunt ook via de andere kant wandelend bij deze bivak komen. Wat tof is, is dat deze bivak in een prachtig en vooral indrukwekkend stukje natuur ligt.

3 nationale parken

Er zijn in Bosnië en Herzegovina officieel drie nationale parken die elk de moeite waard zijn om te bezoeken.

#70 – Kozara Nationaal Park

In het noorden van Bosnië vlakbij Banja Luka ligt het Kozara Nationaal Park. Het staat bekend om de indrukwekkende momument dat je er vindt op het plateau midden in het bos, kilometers aan wandelroutes en de schone lucht. Het ligt 25 km van de Kroatische grens.

Kozara NP

#71 – Una Nationaal Park

Wellicht de mooiste rivier van BiH heeft een eigen nationaal park en dat is geheel terecht als je je beseft dat je er o.a. meerdere prachtige watervallen kunt vinden, unieke vestingen en je er kunt raften.

Una Nationaal Park

#72 – Sutjeska NP

Het Sutjeska Nationaal Park ligt in het oosten van Bosnië en Herzegovina op de grens met Montenegro. Je kunt er eindeloos wandelen, je vindt er meerdere mooie meertjes waaraan je kunt kamperen en je vindt er de hoogste berg van Bosnië: Maglic.

Sutjeska Nationaal Park

8 waanzinnige watervallen

Wist je dat Bosnië en Herzegovina meer watervallen heeft dan Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje samen? En van al die prachtige watervallen heb ik er 8 voor je uitgekozen.

#73 – Strbacki Buk

Impossant. Uniek. Schitterend. En zo kan ik nog wel meer woorden bedenken die deze indrukwekkende waterval op de Una rivier beschrijven. De waterval ligt dicht bij de Plitvice meren. Hier begint ook een rafting avontuur.

Una Nationaal Park - Strbacki Buk

#74 – Martin Brod

Een andere waterval in het Una Nationaal Park die ik echt geweldig vind is de Martin Brod waterval. Je kunt er helemaal met je auto komen.

Martin Brod - Una Nationaal Park

#75 – Kravica

De waterval waar ik zeker het vaakst ben geweest zijn de Kravica watervallen. Dat kan natuurlijk niet anders, aangezien deze waterval op een kwartiertje rijden vanaf mijn huis ligt. Hier bij deze prachtige waterval een verfrissende duik nemen is een heerlijk geniet momentje.

Kravica waterval

#76 – Jajce

Wist je dat wij in Bosnië in het centrum van een stad een enorme waterval hebben? Ja, je leest het goed. En die prachtige waterval vind je natuurlijk het plaatsje Jajce.

Waterval van Jajce

#77 – Kocusa

Veel toeristen gaan standaard naar de Kravice watervallen, maar weten niet dat er in de buurt nog een andere hele mooie waterval is; de Kocusa waterval. Bonus tip: restaurant Vodopad is hier echt een aanrader!

Kocusa waterval

#78 – Skakavac

In de omgeving van Sarajevo vind je de hoogste waterval van Bosnië en Herzegovina: Skakavac. Er zijn meerdere wandelroutes naar de waterval en ze zijn allemaal prachtig om te wandelen en goed aangegeven.

Skakavac waterval

#79 – Vodopad Provalije – Stolac

Ook Stolac heeft vlakbij het centrum een mooie waterval, waar je ook een goed restaurant vindt. Je kunt hier heerlijk zitten en genieten van het uitzicht.

Waterval in Stolac

#80 – Bliha

De waterval van Bliha heeft mij verrast met haar schoonheid. Ook de ligging middenin de natuur draagt daar haar steentje aan bij. Er is nu een mooie houten loopbrug aangelegd zodat je er goed kunt komen.

Bliha waterval

5 beeldschone rivieren

We hebben in Bosnië en Herzegovina een aantal hele mooie rivieren die je tijdens je bezoek zeker zult gaan ontdekken. De volgende 5 zijn de bekendste.

#81 – Una

Wanneer er een nationaal park wordt vernoemd naar een rivier, dan weet je genoeg. Ik denk ook oprecht dat de Una misschien wel de mooiste rivier van Bosnië en Herzegovina is.

Una rivier

#82 – Neretva

De Neretva is ook een pareltje. Het gedeelte waar je in je rafting bootje langskomt boven Konjic is heel indrukwekkend. In dat gedeelte is het water zo schoon dat je het zelfs kunt drinken.

Neretva rivier

#83 – Drina

In het oosten van Bosnië zijn er twee bekende rivieren waar de Drina er één van is. Langs de Drina vind je heel veel leuke plekjes waar je zomerdag heerlijk kunt chillen en barbecuen.

Rivier Drina

#84 – Tara

De tweede bekende rivier in het oosten van Bosnië is de Tara rivier. Het mooie aan de Tara is de canyon, die de grootste en diepste van Europa is. Deze is grotendeels in Montenegro, maar dus ook in Bosnië wat het alleen maar unieker maakt.

#85 – Sana

De prachtige rivier Sana stroomt o.a. door Sanski Most en is een geweldige rivier om aan te chillen en te genieten van de natuur, of bijvoorbeeld op te suppen.

5 bijzondere waterbronnen

#86 – Blagaj

De bekendste waterbron is toch wel die van de rivier Buna bij het plaatsje Blagaj. Hier vind je ook het bekende klooster.

Blagaj Vrelo Bune

#87 – Miljacka

De rivier die door Sarajevo stroomt is de Miljacka en haar bron ligt op 24 km van het oude centrum van Sarajevo en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

#88 – Bunica

Een bijzondere waterbron is die van de rivier Bunica, vlakbij de Buna rivier. Het water stroomt hier namelijk niet uit de berg, maar komt uit de grond. Daarnaast is het nog niet echt ontdekt door de gemiddelde tourist.

Bunica

#89 – Bosna

Vlakbij Ilidza vind je de bron van de rivier Bosna in een mooi aangelegd park. Je kunt vanuit Ilidza via de allee een mooie wandeling maken of een koets met paarden huren voor een leuk ritje.

Vrelo Bosne

#90 – Duman

In Livno is er een plek genaamd Duman waar de bron van rivier de Bistrice is. De kleine schattige watervalletjes, het oude bruggetje en de hoge stijle rotswand maken het een ideale plek voor het perfecte plaatje.

Duman

5 unieke grotten

Donkere onontdekte grotten, of juist goed verlichte en al onderzochte grotten. Je kunt de volgende 5 zeker op jouw lijstje zetten.

#91 – Bijambare

De Bijambare grotten zijn in totaal 8 grotten die voor toeristen zijn open gesteld. Je vindt ze op de hoofdweg tussen Sarajevo en Tuzla. De grotten worden omringd door een prachtig bos waar je een mooie wandeling kunt maken.

Bijambare grotten

#92 – Dabarska pećina

De Dabarska Pečina (grot) vind je in de gemeente Sanski Most. Het ligt naast de bron van de rivier de Dabar in het gelijknamige dorp. Je kunt gewoon de grot inlopen. Niemand weet exact hoe diep deze is, dus vergeet je zaklamp niet 😉

#93 – Hrustovačka pećina

De Hrustova-grot bevindt zich in het dorp Hrustovo, ongeveer 12 kilometer van Sanski Most. Het culturele landschap van Hrustovačka Pećina werd uitgeroepen tot nationaal monument van Bosnië en Herzegovina. Vooralsnog is er geen entree, dus ga lekker vrijuit op avontuur.

#94 – Vjetrenica

Vjetrenica is de beroemdste grot in BiH, een beschermd natuurmonument en een toeristische bestemming in het zuidoostelijke deel van Herzegovina op 80 km van Mostar. In totaal werden ongeveer 6.700 meter ondergrondse kanalen ontdekt.

Deze unieke grot heeft een specifieke schoonheid, ruime gangen en zalen, talloze opeenhopingen van siga en een rijke hydrografische wereld met talloze meren, verschillende watervallen, verschillende permanente stromen en tientallen kleinere periodieke stromen die in verschillende richtingen stromen.

Bijzonder aantrekkelijk is het verschijnen van een sterke wind bij de ingang.

#95 – Pećina Orlovača

De Orlovača-grot, ook wel bekend als Sava’s Cave, bevindt zich op de Orlovača-heuvel, het gehucht Sinjevo in de nederzetting Sumbulovac. Het ligt op 1 km van de hoofdweg Sarajevo – Sokolac.

In 2002 is de grot weer opengesteld voor toeristen. Er werd een nieuwe toegangsweg en een trap langs de sipar naar de ingang van de grot aangelegd, er werd verlichting aangebracht en de toeristische route werd verlengd tot een lengte van 560 m.

7 mooi hike routes

Er zijn in BiH meerdere prachtige gebergtes waar je uren of dagen kunt wandelen. De meeste plekken zijn veilig, wat betekent dat er geen mijnen zijn. Ben je niet zeker, huur dan een gids in. De volgende 7 routes kan ik je uit eigen ervaring sterk aanbevelen.

#96 – Cvrsnica – Hajducka Vrata

Een van de hiking routes die echt heel toegankelijk is, die ongeveer 3 uur in één richting duurt en die je daarna een geweldig uitzicht als beloning geeft, is die naar de Hajducka Vrata.

Hajducka Vrata

#97 – Prenj – Zelana Glava

De hoogste top in het Prenj gebergte is Zelena Glava. Zorg voor vervoer naar Tisovica en wandel vanaf daar door de prachtige natuur naar de top. De wandeling vanaf Tisovica duurt ongeveer 2 uur.

Prenj - Zelena glava

#98 – Visocica – Vito

Je rijdt met je auto naar Dom Vrela, parkeert daar je auto en loopt dan in ongeveer 2 uur via het Amfitheater naar de top Vito. Geniet van het geweldige uitzicht over o.a. de Rakitnica Canyon en de kam van Vito.

Vito - Visocica

#99 – Trebevic

Vanaf het Pino hotel op Trebevic wandel je in nog geen 2 uur naar de super gezellige berghut SPD”Jure Franko”. Vanaf daar kun je ook nog naar de top van Trebevic lopen.

Jure Franko berghut

#100 – Trebevic

Een wandeling naar de top van Trebevic is ook echt de moeite waard. Er zijn meerdere opties. Houd het simpel en volg gewoonweg de borden. Het is ook mogelijk om via de berghut Jure Franko naar de top te lopen, wat 10-20 min duurt.

Trebevic

#101 – Trnovacko jezero – Sutjeska Nationaal Park

Rij met je auto het Sutjeska Nationaal Park in naar Prijevor om vanaf daar een mooie hike naar het Trnovacko Jezero te maken. Deze wandeling is ongeveer 5 kilometer en je doet er 2 uur over.

Trnovacko jezero

#102 – Maglic – Sutjeska Nationaal Park

Wat dacht je ervan om een geweldige hike te maken naar de hoogste bergtop van BiH? Ook deze start vanaf Prijevor waar je dus je auto parkeert. Je kijkt vanaf boven uit op het Trnovacko jezero, het hele Sutjeska Nationale Park, alle bergtoppen en Montenegro.

3 gave fiets routes

Vind jij het net zoals ik leuk om te fietsen? Dan kun je de volgende 3 routes overwegen.

#103 – Ciro Route

De meest populaire fietsroute van Bosnië en Herzegovina is waarschijnlijk de bekende Ciro fietsroute van Mostar naar Trebinje (BiH), of Dubrovnik (HR). Deze route is vernoemd naar de oude stoomlocomotief, de Ciro. Hij loopt dan ook grotendeels langs het oude spoor en is een fietsroute die je het hele jaar door kunt fietsen door het goede klimaat in Herzegovina.

Ciro ruta

#104 – Sarajevo – Mostar

Je kunt vanuit Sarajevo via de bergen Bjelasnica, Visocica en Ruiste helemaal naar Mostar fietsen. Onderweg kom je dan o.a. lang de berghut Dom Vrela en het Boracko jezero (meer).

#105 – Trebevic

Gooi je fiets in de kabelbaan van Sarajevo omhoog naar Trebevic. Boven kun je leuke routes fietsen. De gaafste is toch wel omlaag door de verlaten bobslee baan. Have fun.

Trebevic

Via Ferrata klimmen (5 aanraders) – van makkelijk naar moeilijk

Een aantal jaar geleden heb ik het concept Via Ferrata ontdekt. Dat is aangelijnd via stijgijzers omhoog klimmen. Ik kan je met trots vertellen dat we er een heleboel hebben en daarom ga ik je er 5 noemen; van makkelijk naar moeilijk.

Heb je dit nog nooit gedaan, dan kan ik het echt aanraden om een via ferrata trip te boeken bij Julijana. Zij is hier gids in en zal je dan veilig een via verrata laten beklimmen. Daarna kun jezelf beslissen of je dit vaker wilt doen.

#106 – Vulin Potok

Een eenvoudige via ferrata die voor iedereen toegankelijk is. Na de beklimming heb je een mooi uitzicht over Mostar.

Vulin Potok

#107 – Fortica

Op het Fortica gebergte vind je niet alleen de zipline en de skywalk. Er is namelijk ook een via ferrata. Best uitdagend, met onderweg en vanaf de top een schitterend uitzicht over Mostar.

Via ferrata fortica

#108 – Blagaj

Bij de bron van de Buna rivier is er een canyon waar een via ferrata doorheen loopt. Je komt uiteindelijk bij een bivak huisje uit waar je kunt overnachten middenin de ruige natuur.

#109 – Grude

De laatste twee via ferrata’s op dit lijstje zijn beide heel uitdagend. Pec Mlini heb ik beklommen en uit eigen ervaring kan ik je zeggen: je moet hiervoor ervaring hebben en getraind zijn. Ga daarnaast nooit alleen maar altijd samen met een ervaren iemand of een gids zoals Julijana.

Via ferrata pec mlini

#110 – Velez

De Srce Velez via ferrata is voor zover ik weet de langste via ferrata van BiH en één van de meest uitdagende. Wil je deze gaan beklimmen, dan is het belangrijk dat je de hele trip ernaar toe plant omdat het niet heel toegankelijk is.

5 Wintersport locaties

Dat er meerdere mooie gebergtes in BiH te vinden zijn, wist je inmiddels al wel. Maar wist je ook dat er in 1984 in Sarajevo de Olympische Winterspelen werden georganiseerd? Ofterwijl: je kunt wintersporten in Bosnië. 5 wintersport locaties:

#111 – Jahorina

Het Olympische gebergte Jahorina is het grootste wintersport gebergte in BiH met ongeveer 30 km aan pistes. Het gebied is de afgelopen jaar goed ontwikkeld met o.a. twee nieuwe gondels en meerdere andere liften. De pistes zijn vooral blauw en rood.

Jahorina wintersport

#112 – Bjelasnica

Het twee na grootste Olympische gebergte is Bjelasnica met ongeveer 13 km aan pistes. Je vindt er ontzettend veel accomodaties. De pistes zijn voornamelijk rood, dus meer voor de geoefende skiers.

Bjelasnica

#113 – Vlasic

Vlasic is onder de Bosniers een populair wintersport gebied. Ondanks dat het niet een heel groot gebied is, is het er wel heel gezellig.

#114 – Trebevic – Sneeuwschoen wandelen

Het derde Olympische gebergte is Trebevic. Je kunt hier niet skien, maar wel prachtige sneeuwschoen wandelingen maken. Een ander soort wintersport dus 😉

#115 – Visocica – tourskien / sneeuwschoen wandelen

Voor de echte diehard wintersport liefhebbers die graag off-piste gaan is het Visocica gebergte een aanrader. Je kunt hier verschillende tourski wandelingen maken en omlaag skien waar een gemiddelde skiers niet omlaag zou skien 😉

Sneeuwschoenwandelen Visocica

3 leuke evenementen

#116 – Sarajevo Film Festival

Elk jaar in augustus wordt het super gezellige Sarajevo Film Festival georganiseerd. Dit is waarschijnlijk de gezelligste week van het jaar in Sarajevo, dus be there 😉

#117 – Una Regatta

Tijdens de zomer in de maand juli wordt er in Bihac op de Una rivier een rafting evenement georganiseerd, waarbij tientallen rafting bootjes tegelijk op de beeldschone en kristalheldere Una rivier varen. Het is één groot feest wat je echt niet mag missen.

#118 – Festival Sutjeska

Vind jij het leuk om een muziekfestival te bezoeken? In de prachtige natuur vlakbij het Sutjeska Nationaal Park wordt elk jaar het gezellige muziek festival OK Fest georganiseerd dat het hele weekend plaatsvind. Als dat niet een leuk uitje is 😉

5 Sportevenementen

Vind jij het net als ik leuk om af en toe deel te nemen aan een sport evenement of er één bij te wonen? Dan kan ik je de volgende 5 sportevenementen in BiH aanraden.

#119 – Mostar halve marathon

In maart kun je door de straten van Mostar een halve marathon lopen.

#120 – Sarajevo

In september wordt er elk jaar in Sarajevo een halve marathon georganiseerd.,

#121 – Banja Luka

In oktober ren je door de straten van Banja Luka een hele of halva marathon. Aan jouw de keus.

#122 – Vucko Trail

Voor de fanatiekelingen onder ons; de Vucko Trail is op het schitterende Bjelasnica gebergte en je kunt hier door de bergen 4 afstanden lopen: 13 km, 35 km, 61 km en 105 km.

#123 – Jahorina Ultra Trail

De echte diehards onder ons kunnen meedoen aan de Jahorina Ultra Trail die wordt georganiseerd op je raadt het al: Jahorina gebergte.

Leuke campings in Bosnië en Herzegovina.

Campings in Bosnië zijn niet te vergelijken met campings in Nederland. Dat komt omdat ze veel kleiner zijn en ook nog wel wat primitiever.

Maar hej, je kunt er alsnog een geweldige tijd hebben. Een aantal leuke campings vind je hieronder.

#124 – River Camp heaven in nature – Stolac

Mijn favoriete camping in Bosnië, uhm ik moet eigenlijk Herzegovina zeggen, is toch wel River Camp heaven in nature.

Gemoedelijke mensen, een prachtige locatie en vanwege het geweldige klimaat in Herzegovina kun je hier bijna het hele jaar door camperen.

#125 – Una RC Kiro Rafting – Bihac

Oh wat is de Una toch mooi en deze camping toch tof. Echt een aanrader wanneer je dus in de omgeving van Bihac bent: Una RC Kiro Rafting.

#126 – Restoran Tentorium Tjentište

Een geweldige plek in het Sutjeska Nationaal Park. Een kleine camping (ik weet niet of je het echt een camping mag noemen) maar de eigenaresse is een topper en het restaurant is goed.

Daarnaast is Restoran Tentorium Tjentište een geweldige uitvalbasis om het mooie park te ontdekken.

#127 – Auto Camp Drina

Mijn Belgische vriendin en fervent camper Ingrid is helemaal fan van Auto Camp Drina. Zij vertelt mij altijd super enthousiaste verhalen over deze camping, vandaar dat deze in dit lijstje staat.

#128 – Camping Neretva

Camping Neretva in Mostar is een camping die continue zich aan het verbeteren is en op een hele gunstige locatie in Mostar ligt.

Ik hoop dat je de reistips gaat gebruiken en je een geweldige vakantie in Bosnië en Herzegovina gaat hebben. Heb je veel gehad aan deze tips? Zou je mij dan willen steunen? Alvast bedankt.

Laat je me hieronder nog even weten over welk onderwerp jij meer info zou willen hebben? Dan kan ik daar een nieuwe blog over schrijven.

2 reacties op “> 123 reistips voor Bosnië en Herzegovina [in 2024]

  1. Ann Maes zegt:

    BESTE DANK VOOR DE VEELZIJDIGE TIPS VOOR ONZE REIS NAAR MEDUGORSJE EN OMSTREKEN ; OOK DE VELE? MOOIE FOTO4S ZIJN INSPIREREND!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *