Locatie: kaart van Počitelj

Počitelj ligt tussen Mostar en de Kroatische grens, vlakbij het plaatsje Čapljina langs de regionale weg M17. Langs Počitelj stroomt de Neretva rivier.

De beste tijd om te bezoeken

De zomers in Herzegovina (waar Počitelj ligt) zijn ontzettend warm. Het kwik loopt al snel op tot en soms boven de 40 graden.

Aangezien Počitelj tegen een heuvel ligt en je dus naar boven zult moeten lopen, kan dit in de warme zomerse maanden een hele uitdaging zijn.

Ons advies is om Počitelj in het voorjaar of het najaar te bezoeken. April, mei, september en oktober zijn de ideale maanden om deze unieke nederzetting te bezichtigen.

Een aantal redenen om te bezoeken

Er zijn meerdere goede redenen te geven waarom jij Počitelj zou moeten bezoeken

Geschiedenisles

Je gaat echt terug in de tijd wanneer je in Počitelj bent. Het plaatsje ademt zoveel geschiedenis en heeft zoveel meegemaakt, dat je verrast wordt door alle indrukwekkende verhalen.

Unesco nominatie

Sinds een tijdje is Počitelj genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit geeft wel aan hoe uniek het is. Daarom hoort het ook op jouw reislijstje te staan.

Ligt op de route

Voor veel toeristen ligt Počitelj op de route vanuit Kroatië naar Mostar. Wanneer je er langsrijdt kun je het niet over je hart verkrijgen om niet te stoppen en het te ontdekken.

Uitzicht over Počitelj

Er zijn in Počitelj meerdere plekken vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. We verklappen ze hieronder.

Citadel

Op de foto hieronder zie je de bekendste plek waarvan de meeste foto’s gemaakt worden: de Citadel.

Vanaf de Citadel kun je Počitelj, de moskee en de Neretva rivier vastleggen.

Op de muur

Loop je vanaf de Citadel langs de muur naar boven, dan kom je uit op uitkijkplek nummer 2. Dit punt ligt op de oude muur.

Het is een soort van plateautje waarvan je een mooi uitzicht hebt. Je kunt met een groothoeklens of een fisheye lens (bijv. GoPro) ook de Citadel op de foto krijgen.

Hoogste punt

Het hoogste uitkijkpunt van Počitelj ligt aan de overkant van de Citadel. Daar bevindt zich de onlangs gerestaureerde uitkijktoren. 

Dit is het hoogste punt in Počitelj. Je ziet Počitelj vanuit een ander perspectief. Ook kun je vanaf hier naar het zuiden het plaatsje Čapljina zien liggen.

Op de foto hieronder staan de uitkijkpunten weergegeven:

1 – Citadel
2 – Op de muur
3 – Hoogste punt

Pocitelj - uitkijkpunten
Počitelj – uitkijkpunten

Uiteraard zijn er meerdere mooie plekken in Počitelj vanwaar je een mooi uitzicht hebt. Deze drie plekken vinden wij de beste plekken, vandaar dat we ze hier genoemd hebben.

Hoe kom je er

Zoals aangegeven ligt Počitelj op de weg van Kroatië naar Mostar. Er zijn drie manieren om in Počitelj te komen.

Met de auto

De makkelijkste manier om in Počitelj te komen is uiteraard met de auto. Er is genoeg parkeergelegenheid. Laat je auto staan en geniet van een heerlijke wandeling naar boven.

Met de bus

Meerdere buslijnen rijden dagelijks langs Počitelj, zodat je er ook met de bus kunt komen.

Met de trein + taxi

Een derde minder bekende optie is om de trein naar Čapljina te pakken en om vandaar een taxi te nemen. Je kunt in Čapljina ook wachten tot er een bus gaat die langs Počitelj komt.

Reisbloggers over Počitelj

Normaal gesproken zijn er tal van Nederlandse bloggers die iets over een bepaalde plek hebben geschreven. Helaas konden wij tot nu toe weinig tot geen blogs vinden over Počitelj.

Weet jij nog een goede hierover? Laat het ons dan weten in de comments.

Verder lezen

– Alles wat je over Sarajevo moet weten lees je in onze Sarajevo Reisgids.
– Alles wat je over Mostar moet weten lees je in onze Mostar Reisgids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *