De Stari Most, wie kent dit icoon inmiddels niet?

In juli was ik samen met Marjolein in Mostar. Tijdens dit bezoek had ik mijn nieuwe DJI Mavic Air 2S drone bij me en heb ik 11 bijzondere foto’s gemaakt.

Die foto’s en een aantal waardevolle en leuke tips deel ik in deze blog met je.

Lees je verder? ?

Tara toren ?

De Stari Most heeft aan beide kanten van de rivier een toren. De toren die je hierboven op de foto ziet heet de Tara toren.

Op de foto hieronder zie je de Tara toren van de andere kant. Je kunt op deze foto goed zien dat deze toren zo gebouwd is dat je er helemaal omheen kan lopen. Dit was vroeger natuurlijk ontzettend belangrijk voor de wachters van de toren.

Toen het Oostenrijkse-Hongaarse rijk heerschappij had werd deze toren gebruikt als munitie-opslagplaats.

Helebija toren ?

Aan de overkant van de brug staat die andere imposante toren die Helebija heet. Die zie je hieronder op de foto.

De toren had twee functies: allereerst was het een uitkijktoren om de stad te beschermen tegen de Venetianen. Daarnaast werd een deel gebruikt als gevangenis.

Beide torens zijn ongeveer een eeuw later gebouwd nadat de Stari Most gebouwd was.

De bouw van de Stari Most ⚒️

Dan vraag je je nu misschien af: wanneer is de Stari Most gebouwd? Ik neem je dan mee terug naar de 16de eeuw.

Op dat moment was Bosnië en Herzegovina onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Rondstreek 1557 gaf sultan Süleyman de Grote opdracht om deze brug te bouwen.

De bouw was onder leiding van onder leiding van Mimar Hajrudin. De boogconstructie van de brug was een hele uitdaging. Vermoedt wordt dat het de grootste van dat moment was.

Om de constructie eerst te testen liet Mimar een kleine variant bouwen over de zijrivier Radobolja.

Nadat deze succesvol was gebouwd kon de bouw van de grote brug beginnen die 29 meter lang en 4 meter breed is. Uiteindelijk was de Stari Most af in 1566.

Tip: Alibaba terras ?

Wanneer je op de Stari Most staat en richting de Helebija toren loopt dan loop je vanzelf met de bocht mee naar links. Daar beginnen allerlei leuke souvenier winkeltjes welke je hierboven ziet.

Na een aantal meter heb je aan je rechterkant een trap ophoog. Kijk je dan omhoog dan zie je daar het terras van Alibaba.

Vanaf het terras van Alibaba heb je één van de mooiste uitzichten over de Stari Most. Hoe je er komt?

Door de trap omhoog te lopen en boven bij het oude kioskje linksaf te gaan. Na een aantal meter kom je een hek tegen waar je links naar binnen gaat.

Op de foto hieronder zie je links Alibaba en de trap die omhoog loopt. Rechts bovenin is het oude kioskje waar je dus links gaat.

Restaurant Labirint ?

Loop je vanaf de Helebija toren verder het oude straatje in dan krijg je aan je linkerkant het Labirint restaurant – zie foto hieronder. Ook daar heb je weer een geweldig uitzicht en je kunt er ook nog eens lekker eten.

Aan de andere kant van de rivier bevinden zich nog een aantal restaurants waar je ook een heerlijk hapje kunt eten. Je ziet ze hieronder op de foto.

Tip: ben je een bierliefhebber? Probeer dan eens het Mostarsko Pivo ?

De Koski Mehmed Pasha moskee en haar minaret ?

Okey, zullen we verder lopen? Wanneer je een stukje verder loopt kom je uiteindelijk bij de Koski Mehmed Pasha moskee uit. Je ziet deze moskee die gebouwd is in 1618 / 1619 hieronder op de foto.

Naast het feit dat dit echt een hele mooie moskee is om te zien, is er nog een tip die ik je wil geven.

Beklik de minaret

Dat is om de minaret van deze moskee te beklimmen. Het uitzicht is adembenemend, je kijkt alle kanten Mostar in en je kunt er een prachtige foto maken van de Stari Most. Hieronder al een voorproefje.

Sinds een aantal jaar kun je ook met een bootje onder de brug doorvaren. Heerlijk relaxed over de blauwe Neretva rivier.

Die andere brug: Lučki most ?

Er is maar één brug waarvan je de Stari Most kunt zien en dat is de Lučki most (brug). Vanaf hier wordt dat bekende plaatje gemaakt die je waarschijnlijk wel eens op Instagram hebt gezien.

Dat waren 11 foto’s van de Stari Most in Mostar en meerdere tips die je kunt gebruiken tijdens jouw bezoek aan Mostar.

Ik ben nog wel benieuwd naar welke foto jij het mooist vindt? Vertel je me dat nog even hieronder in een reactie? ??

Dit bericht is gepost in Mostar. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *